Recepten

Kerstreceptenmarkt6
Pompoensoufflé
Rode bieten met pesto
Een pakje gerookte makreel
Kaasplankje met membrillo
Sinaasappelchocoladetaart

 

Lente recepten
Rauwe harder als voorafje
Harder op de BBQ
Harder uit de oven
Gebakken andijvie voor bij de pasta
Asperges
Raapsteel salade met sinaasappel
Rabarbercrumble
Paardebloem appelsaus

Recepten komen binnenkort op de site!

Paasrecept

Paasbrunch
Gepocheerd ei in het groen
Gevulde eitjes in verschillende kleuren
Broccolitaart uit de oven
Gestoomde wortel met venkelzaadjes
Geitenbout slowcooking

Paasrecept voor paasbrunch en menu klik hier

Kerstrecept

Kerstmenu

voorgerecht: Wilde zalm mousse met dille mayonaise
vegetarisch voorgerecht: Geroosterde bietensoep

hoofgerecht: Eendenborst met feestelijke rode kool
vegetarisch hoofdgerecht: Wilde witte peen met krokant kaasje

nagerecht: Sterrenpeertjes, kaas en vijgenbrood

Kerstrecept, kerstbrunch inclusief boodschappenlijstje, klik hier

Kippensoep met mais( ook lekker zonder)voor 4 personen
Lekker snel, voedzaam en zomers fris:

Ingrediënten:

1. Biologische kipfilet van 3 ons in kleine blokjes gesneden
2. 10 g maïzena
3. 1 eetlepel sojasaus
4. 1 eetlepel chinese rijstwijn of droge sherry
5. 2 theelepels fijn geraspte verse gemberwortel
6. 2 bosuien in dunne ringetjes
7. 1 prei in dunne ringetjes
8. 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
9. 2 verse maiskolven, korrels er afgeschaafd
10. 2 liter kippenbouillon
11. 1/5 theelepel zeezout
12. ½ theelepel suiker
13. ½ theelepel witte peper
14. Flinke handvol verse korianderblaadjes en- steeltjes grof gehakt

Doe de blokjes kip met de maïzena, sojasaus en rijstwijn in een schaal en roer alles goed door elkaar.
Zet de schaal afgedekt opzij.

Verhit de olie in een grote pan en op hoog vuur en smoor de gember, bosui, prei en selderij zonder ze te laten verkleuren
Voeg de maiskorrels toe en smoor ze 1 minuut mee. Giet de bouillon erbij, doe er zeezout, suiker, en peper in en breng de bouillon aan de kook. Laat hem 10 min op laag vuur koken

Roer de stukjes kip met de marinade door de soep zodat de blokjes los van elkaar komen en laat ze afgedekt in 5 min gaar worden.
Verdeel de koriander over 4 soepkommen en schep de soep erover. Dien ze direct op.
Om de soep nog voedzamer te maken kun je twee eieren loskloppen en deze in een dunne straal door de soep gieten. Daarna met stokjes roeren on mooie dunne sliertjes te krijgen.

 

Peren met blauwe geitenkaas
Een echt herfst recept waar je lekker warm van wordt
Neem 3 peren (handpeer)
100 gram ladys blue (bij de geitenboer)
50 gram geroosterde walnoten
Schil de peren en snijdt deze in reepjes.
Maak 4 borden op met de peer
Kruimel de blauwe kaas en de walnoten over de peer
Eet smakelijk!


Hartige taart met boerenkaas

400 gram wortelen of 400 gram prei
150 gram belegen boerenkaas (geit)
3 eieren
scheut melk
3 theelepels kerry
Deeg:
bladerdeeg uit de diepvries of zelf maken

Maak de groente schoon en snijdt het in kleine stukjes
meng groenten door de geraspte kaas
verspreiden over de deegbodem
eieren kloppen met melk en de kruiden
schenk dit over de vulling
In voorverwarmde oven (200 graden) 45 minuten.
eet smakelijk!

Roergebakken spinazie met feta
750 gram spinazie
2 teentjes knoflook, geperst
150 gram feta (geit)
olijfolie
peper en zeezout


Gevulde courgettes (4 pers)

4 courgettes, in de lengte doormidden gesneden
1-2 uien, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetl. pijnboompitten
0,5 theel. gemalen komijn (djinten)
2 eetl. verse peterselie of koriander, fijngehakt
300 gram geraspte boerenkaas (geit)
olijfolie
peper en zeezout

  • Verwarm de oven voor op 200 C
  • Kook de courgettehelften in 8 minuten halfgaar en koel ze dan af onder koud stromend water. Schep het vruchtvlees uit de helften en hak het fijn. Bewaar de omhulsels
  • Verhit terwijl de courgettes koken de olijfolie en fruit de uitjes gedurende 5 minuten. Voeg dan de knoflook, de pijnboompitten, komijn, 1 eetl. van de verse kruiden en wat peper en zout toe. Fruit alles nog 1 minuut.
  • Schep nu het vruchtvlees van de courgettes bij het uimengsel en laat alles nog 5 minuten op een laag pitje pruttelen.
  • Vet een ovenschaal licht in en leg de courgette omhulsels erin. Schep het groentemengsel in de courgettes,bestrooi ze met de gerapste boerenkaas en zet 15 minuten in de oven.
  • Bestrooi de courgettes voor het opdienen met de resterende verse kruiden

Serveer het met rijst of couscous

Zuurkoolschotel (4 pers)
400 gr. zuurkool
250 gr. magere spekslapjes (blokjes)
peper/zout/nootmuskaat
75 gr. boter
100 gr. salami
3 plakken ananas
1 Prei (250 gr.)
150 gr. rode ui
150 gr. knolselderij
2 eetlepels rozijnen
750 gr. aardappelen
1 goudrenet
1/2 tl. kummelzaadjes
1 el. paneermeel
1 el. geraspte belegen kaas
scheutje room

  • Als de zuurkool erg zuur is, kun je de kool met water afspoelen, de zuurkool niet te gaar koken en in een vergiet goed laten uitlekken. Zet de aardappelen op.
  • Kruid de spekblokjes met peper, zout en nootmuskaat en bak met de boter in de pan bruin en blus het geheel af met het vocht van de ananas en een scheutje water (evt. ipv water witte wijn gebruiken). En laat dit niet te lang sudderen.
  • Doe de klein gesneden prei, ui en knolselderij in de pan en laat het even pruttelen tot de groenten net gaar zijn.
  • Laat intussen de rozijnen wellen. Stamp de aardappelen samen met de uitgelekte zuurkool fijn en roer er vervolgens de ingrediënten uit de braadpan erdoorheen. Houd het braadvocht apart.
  • Snijd de salami in kleine reepjes, de appels en de ananas in kleine stukjes en roer deze met de gewelde rozijnen door de zuurkoolpot.
  • Breng het geheel op smaak met de kummelzaadjes, flink wat peper en voeg een scheutje room toe.
  • Doe het geheel in een ovenvaste schaal, strooi de geraspte kaas erover heen en zet het 10 min. in een voorverwarmde oven van 220 graden.
  • Serveer de braadjus er apart bij.

Gevulde Zappalito (4 pers)
Een Zappalito is een jonge pompoen, die verwerkt kan worden als een courgette. Bijvoorbeeld in een wok gerecht of in een curry. Door de prachtige ronde vorm is de Zappalito goed te vullen en bijvoorbeeld in zilverfolie op de BBQ te leggen. De Zappalito is iets steviger van smaak en structuur.

2 Zappalito’s
1 Prei
1 Rode of gele Paprika
1 rode ui
Thaise Basilicum
Bijzonder smakend schapen of geitenkaasje die goed smelt.
Peper / Zout

  • Snijd de Zappalito doormidden en hol de Zappalito uit.
  • Snijdt de prei, paprika, ui en paar takjes Thaise Basilicum in stukjes en meng het samen met het uitgeholde van de Zappalito door elkaar en voeg peper en zout toe.
  • Brokkel de blauwschimmelkaas door het mengsel.
  • Vul de uitgeholde Zapalito’s.
  • BBQ – Verpak de gevulde Zappalito’s in zilverfolie en leg ze voor 10 tot 15 minuten op de hete kolen. Of
  • Oven – verwarm de oven op 200 graden en leg de gevulde Zappalito’s in een ovenwarme schaal en zet ze voor 15 minuten in de oven.

Bietensalade met honingdressing
500 g bietjes
2 kleine rode uitjes
Voor het sausje:
2 el honing
2 el citroensap
3 el olie
1l mosterd
peper/zout
Peterselie voor de garnering

  • Kook de bietjes in de schil in 20 min. gaar. Haal de schil eraf en sned ze in dunne plakjes. Snijd de uitjes in dunne schijfjes. Verming de bietjes en de uitjes in een schaal.
  • Klop alle ingredienten voo rhet sausje door elkaar. Giet het over de bietjes. En strooi ter garnering peterselie over de salade.

 

Pompoentaart met feta
150 gram (geiten) roomboter
300 gram lemaire meel
1 tl gedroogde tijm!
0,5 dl ijswater
1 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
600 g pompoen, in blokjes
1 grote winterwortel, in blokjes
1 blikje tomatenpuree (of biologische ketchup)
2 eieren, loggeklopt
200 g feta, verkruimeld

  • Zeef meel in een grote kom en voeg kleingesneden boter, de tijm, en zeezout toe. Voeg het ijswater toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui in 2 minuten glazig. Voeg de pompoen en wortel toe en bak, nog 3 minuten. Schep de tomatenpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat nog 15 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180 C. Rol tweederde van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de ingevette taartvorm ermee. Pureer het pompoenmengsel met een staafmixer met driekwart van de losgeklopte eieren en 2 eetlepels water. Schenk dit in de taartvorm. Verdeel de feta over de taart.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde plak en leg deze over de taart Druk aan de zijkanten goed aan en bestrijk met de rest van het ei. Bak de taart in 45 minuten in de oven gaar

Serveer het warm met een groene salade.